zakelijke dienstverlening
zakelijke dienstverlening
bouw en vastgoed
overheid
> Terug

Blog

Vertrouwen

In allerlei sectoren hoor ik steeds weer dat de gunfactor een belangrijk fenomeen is in commercie. Mensen moeten jou de verkoop gunnen. En om dat te doen, moeten ze je vertrouwen. Dat je doet wat je zegt. Dat je zegt wat je doet. Dat je afspraken en beloftes nakomt en de waarheid spreekt. Dat je eerlijk bent en betrouwbaar.
Mooi voorbeeld uit de zorg, zo te vertalen naar een commerciële setting. Een arts, die een wond moet hechten. Niet prettig voor de patiënt. De arts zegt: “de verdovingsprik wordt heel vervelend. Die doet echt pijn. Het duurt maar 10 tellen en dat zijn 10 nare tellen”. De patiënt verstijft, maar de intense pijn van de prik is aangekondigd en duurt inderdaad heel kort. Daarna zegt de arts: “zo, nu heb je het nare gedeelte gehad. De hechtingen zelf voel je nu niet meer”. De patiënt ontspant en laat de wond in alle rust hechten. En zegt bij thuiskomst: “Het was zo’n aardige arts, hij was heel eerlijk”. Dit is nota bene degene die je een uiterst felle pijn heeft bezorgd. Juist omdat hij daarover eerlijk was, kreeg deze arts alle vertrouwen van de patiënt.
Vertrouwen krijgen in commercie: dat betekent eerlijkheid geven. Niet de dingen mooier voorspiegelen dan ze zijn. Openheid over wat jouw product of dienst voor de klant betekent. Inleven in de klant, zijn ervaring of beleving de waarheid van jouw verhaal maken. Dat genereert vertrouwen.

foto 1 foto 1 foto 1 foto 1 foto 1